Kashmir, det varmaste av tyger

Det flesta människor har någon gång hört talas om tyget kashmir, eller kashmere som man också brukar säga. Denna typ av tyg är ett mycket ovanligt material och är troligtvis en av världens dyraste typer av naturligt tyg.

När man talar om kashmir är det vanligtvis kläder man talar om. Tröjor är nog ett av de absolut vanligaste plaggen som skapas i kashmir, men även handskar, sjalar och mössor är mycket vanligt. Något som är mer ovanligt, men ändå finns, är hela mattor gjorda i ren kashmir. Dessa mattor är mycket dyra och det är inte vanligt att man ser en sådan matta till vardags.8708917784_a4a1d907fa_b

Tyget kan framställas från både kaniner och getter, men tyget sitter på en mycket spännande historia. Kashmir går endast att finna på höga höjer runt om Himalaya där den kammas ut från ljumsken på getterna där den absolut finaste och renaste fibrerna finns. Eftersom det inte finns så mycket päls att ta är det faktiskt enbart 50-150 gram ull som går att få ut och göra kashmirtyget av.

Det som är en av kashmirtygets absolut bästa egenskaper är hur otroligt mjukt tyget är. Även om man föreställer sig det absolut lenaste, mjukaste tyg man kan finna, är kashmir 10 gånger så mjukt. Eftersom kashmirgetter klarar temperaturer ner till -40 grader är ullen gjord för att stå emot enorma mängder kyla. Detta har resulterat i att kläderna som är gjorda av materialet är cirka 5 gånger varmare än en tröja som enbart är gjort i fårull. Fårull i sig är vanligtvis ett mycket varmt material så man kan känna sig riktigt säker på att man inte kommer frysa om man bär en tröja av kashmir.

När man är på jakt efter en kashmirtröja kan man vända sig till både butiker och internet. Väljer man att shoppa online kommer man troligtvis ha tillgång till ett betydligt större utbud än i affärer och man har även möjlighet att jämföra butikernas priser mot varandra.