Kashmir och dess historia

Den fantastiskt sköna och högkvalitativa textilen Kashmir må kanske vara av ett lite högre pris än många andra olika textiler, men detta är på grund av många goda anledningar. Textilen Kashmir har nämligen en väldigt rik historia och faktum är att detta faktiskt består av underullsfibrer som kommer ifrån tamgetter (Pashminagetter) som har levt i ett väldigt kallt klimat. Denna ull är oerhört mjuk och lätt vilket för att de klädesplagg som är gjorda av Kashmir allra oftast är väldigt sköna att ha på sig. De har en otroligt lång livslängd om man sköter dem rätt vilket gör att det är en bra investering även om de är lite dyrare.bakkerwals

Kashmir har fått sitt namn på grund av det området som det kommer från i norra Indien, Kashmir, och textilen har funnits ända sedan perioden f.Kr. Sanningen är den att kashmirgetterna aldrig har existerat i området Kashmir även om den första tillverkningen av materialet skedde där.

Man måste vara noga med att se så att det verkligen är Kashmir man köper eftersom att det idag sker en del fuffens med kläder från Indien. Det tillverkas nämligen inte Kashmir i Indien längre utan man tillverkar istället kläder som är av en mycket dålig kvalitet men som ser ut att vara Kashmir.

Människor har alltid sett Kashmir som ett mycket speciellt och värdefullt material som bland annat bars mycket av viktiga kungar. Förr i tiden så kallade man också Kashmir för “fiber from kings” eftersom att det var så hyllat och populärt.

Under 1700-talet så var kashmir väldigt populärt och lovprisat i Europa och många älskade att bära det. Den mycket välkände Napoleon vann bland annat ömhet av sin Josephine genom vackra pashminasjalar som är skapade av kashmir. Dessa sjalar var även burna av många stora kunder.

När det kommer till bearbetningen av kashmir genom tiderna så har denna faktiskt inte förändrats så makabert, däremot så har den finslipats genom alla årtusenden så att den med tiden har blivit bättre och smidigare. Man försöker att inte maskinarbeta fibern från getterna eftersom att den är såpass fin.