Vad är cashmere?

Cashmere eller kashmir som det också kan stavas, är ett väldigt mjukt tyg som görs av ull från en speciell get, som kallas pashminaget. På grund av getens artnamn kallas tyget ibland också för pashmina. Geten lever i Himalaya i en region som heter Kashmir.

Man använder inte all ull på geten för kashmirtyget utan bara den supertunna och mjuka underullen, vilket gör att tyget blir förhållandevis dyrt. Ju tunnare ull, desto finare garn och detta gör att tyget kan finnas i olika kvaliteter och med olika priser.6780522843_7292854be5_b

Ett genomsnitt säger att en get endast ger ca 100-160 gram av den fina kashmirullen per år. De vanligaste plagg man tillverkar är sjalar eller tröjor. Det betyder att det går åt ull från ungefär 10 getter till en enda tröja! Då förstår man hur priserna kan bli väldigt höga.

På frågan om tygets mjukhet kanske smeknamn som “änglahår” eller “spunnet guld” kan förklara. Det är otroligt mjukt och mycket skönt. Detta skapar givetvis en marknad för förfalskningar där man använder billigare ull men säger att det är äkta kashmir. Äkta kashmir ska märkas med “cashmere”. Ofta märks kopior med “pashmina” men denna märkning är helt olaglig.

Vid en överblick 2016 på nätet kan en kaschmirmössa kosta ca 700 kr. Då förstår man hur dyrbart detta tyg är.

Miljömässigt är inte detta den bästa branschen då getterna drar upp gräset med rötterna och det skapar problem i de områden där getterna betar. Eftersom det går åt en hel del getter för att få fram tillräckligt mycket ull, blir marken utarmad. På sikt är det givetvis inte bra för getbönderna. Finns ingen betningsbar mark kan de inte ha getterna där.

Inom modebranschen har kashmir alltid varit ett populärt tyg att använda och man poängterar gärna dess exklusivitet även om det idag finns billigare varianter av den lite sämre ullen att köpa också.